tiistai 5. kesäkuuta 2018

Vaellus talvella vs. kesällä

Vaikka oonkin aina ollu kesäfiilistelijä tehny eräharrastuksia lähinnä vaan kesäisin, oon pitkän aikaa miettiny et joskus pitäis lähtee vaeltamaan talvella. Ekan vaelluksen kesällä tein elokuussa 2008, siitä tulee siis kohta kymmenen vuotta. Sitä ennen en ollu harrastanu oikeestaan yhtään mitään erähommia. Sille tielle jäin. Vasta kuitenki nyt tuli testattua toi talvivaellus. Meille sattu ehkä vähän liian hyvät kelit, ne olis voinu olla paljon karummat ja kylmemmät. Nyt lämpötilat oli samaa luokkaa kun joskus kesäisinkin. :D Molemmissa vuodenajoissa on omat puolensa. Aattelin vähä koota omia ajatuksia näistä kahdesta eri ajanjaksosta. Kummasta pidän enemmän yms.

LIIKKUMINEN - Mä en oo hiihtäny kunnolla sitten ala-asteen, joten tuli vähän niinkun yllätyksenä kuinka mukava tapa se on liikkua. Myös kesäinen kulkeminen jalan on jees, mut pakko kyl sanoa et suksilla matka kulkee kevyemmin. Välillä mulla tuntu Kebnelle menevän vähän liiankin kepeesti. Meitä oli pari tyyppiä kenelle muun ryhmän vauhti oli aika hidas. Väkisin hitaasti eteneminen on aika raskasta, mut tietty pakollista kun hitaimman mukaan aina kuljetaan porukassa. Sen lisäks et suksilla matka etenee mukavasti, on meno talvisin myös tasaisempaa. Ainakin näissä meidän lähi erämaissa. Ihan sama onko reitillä suota, kivikkoa tai vaikka joki kun kaikki on lumen alla. Kesäsin varsinkin suolla kulkeminen on raskasta. KANTAMUKSET - Tää liittyy vähän tohon edelliseen. Kesäisin kaikki paino on rinkassa eli selässä, talvisin tavarat kulkee kätevästi ahkiossa. Ahkion pakkaamisen kanssa ei tarvii olla ihan niin tarkka kuin rinkan. Siis painon kanssa. Toki jos rinkka on tosi kevyt, menee matkat tosi iisisti, mut heti kun selkään tulee kuormaa lisää, hidastaa se myös liikkumista. Ei älyttömän täyteen ahdattu ahkiokaan tietekään ihan kepeesti kulje, mut väittäisin et se on silti helpompaa vetää perässä kun painava rinkka selässä. Kummastakin kyllä tykkään, ahkion roudaamisesta ja rinkan kantamisesta. Viime kesänä Käsivarren reissulla mun rinkka paino 30kg ja ihan hyvin kaikki meni silti.





LEIRIYTYMINEN - Talvisin leirityminen on vapaampaa, tietenkin paikkojen sääntöjä noudattaen. Kesäisin vesi määrittää leiriytymispaikkoja. Teltta pistetään pystyyn mielellään jonkun virtaavan veden äärelle ja reitti suunnitellaan niin että se toteutuu. Talvisin juomavesi sulatetaan pääasiassa lumesta, joten vesiasia ei ainakaan määritä leiripaikkaa. Muuten leiripaikan valinnassa pätee samat "säännöt" kesät talvet. Tuulialttius, turvallisuus, telttapaikan pohja noin esimerkiks... RUOKA - Kesäisin täytyy miettiä ruokia sen mukaan mitä saa säilymään, vaikka lämpötila nousisi. Talvella se ei oo niin tarkkaa, koska kuitenkin on kylmä. Ruuat säilyy paremmin. Tosin kovalla pakkasella täytyy pitää mielessä jäätyminen. Talvisin ruokaa kannattaa kokkailla bensakeittimellä (jos siis notskin tekeminen on poissuljettua). Ite tykkään enemmän käyttää kasukeitintä, mut ne ei välttämättä toimi pakkasella ilman jonkinlaista esilämmitystä. Meidän Kebnen reissulla olis kyllä ihan hyvin voinu kokkailla kaasulla kun kelit oli niin lämpimät. Jotkut käyttää molempia. Ekaks lämmitetään teltta bensakeittimen avulla ja sit kokkaillaan kaasulla. Kaasukeittimella keitellessä pystyy lämpötilaa vähän säätää, toisin kuin bensalla. Se tohottaa samaa koko ajan.





YLEINEN HENGAILU - Jälleen kerran, meille kun sattui talvireissulle kunnon lämpökelit oli leirissä hengailu aika siistiä. Kiva oli istuskella hengalle ja nauttia keväisestä auringonpaisteesta. Olosuhteet olis voinu olla ihan toiset. Meidän reissulla yks mukana ollut tyyppi oli ollu viime vuonna myös Kebnellä, eikä koko retkikunta päässyt etenemään muutamaan päivään mihinkään kovan talvimyräkän takia. Silloin ei paljoo teltasta ulos lähdetä. Kesäisin on varmempaa osua parempiin keleihin. Toki myös kesäaikaan on myräköitä jotka pakottaa telttaan, mut silti kokisin et paremmat mahikset yleiseen porukassa hengailuun on kesäisin. HARRASTUSTEN YHDISTÄMINEN - Kummassakin on puolensa, riippuen siitä tietenkin et mitkä ne omat kiinnostuksen kohteet on. Ittelle kesä on parempi, koska kalastus. Talvivaellukseen vois yhdistää pilkkimistä, jos se kiinnostaa. Kebnen reissulla oli mukana vapaalaskijoita, jotka fiilisteli alueen mahdollisuuksia siihen hommaan. Löytyyhän noita!

Tässä tälläsiä pointteja joita pohdin omassa pienessä päässäni. Kummassakin vuodenajassa on tosiaan puolensa. Talvivaellukselle on päästävä uudestaan. Mut kyllä se kesä on edelleen enemmän mun juttu! Kivaa että molempia pääsee halutessaan harrastamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti